Google besturingssysteem: Chrome OS – de voordelen


Google\’s Chromebook steeds bekender in Europa

Een laptop, maar dan gunstiger geprijsd. Google\’s Chromebook wordt in toenemende mate bekender in Nederland. In de Verenigde Staten is ca. 20 tot 30% van de laptops een Chromebook. In Europa is dat momenteel ongeveer 1 procent. Maar de Chromebook komt bij steeds meer mensen in beeld in Nederland. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewilde devices bij de Nederlandse man. Waarom groeit de populariteit van deze notebook op deze manier?

Google besturingssysteem: Chrome OS – de voordelen

Een Chromebook is in de basis een notebook met het Google besturingssysteem Chrome OS. Het meeste op de Chromebook werkt via het Internet en steeds meer PC-fabrikanten produceren Chromebooks – laptops die draaien op Chrome OS. Google werkt onder andere samen met Acer, ASUS, Lenovo en HP.

Eigenlijk is Chrome OS alleen een internetbrowser (Google Chrome) met een aantal aanvullingen. Het achterliggende idee bij deze laptop is gebaseerd op Cloud Computing, waarbij het web de toekomst heeft en softwareontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van webapplicaties, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen draaien op zowel Google Chrome OS als op andere besturingssystemen gebruik makend van internetbrowsers.

Chrome OS heeft vanaf de start als doel een snelle, simpele en veiligere computerervaring voor mensen te bieden, die de meeste tijd online doorbrengen. De code van Google Chrome OS wordt daarnaast zo klein mogelijk gehouden. De code van Google Chrome OS is overigens uitgebracht als open source onder de naam Chromium OS. Doordat Chrome OS zo\’n lichtgewicht systeem is, kunnen laptops met Google Chrome OS zeer snel starten- een belangrijk pluspunt voor de Chromebook.

</spin

Google toepassingen

Op een Chromebook is vrijwel alle software aanwezig die je op een desktop ook vindt. Je kunt er onder andere mee word processen, spreadsheets maken of slide-shows maken. Google heeft voor elk doel zijn eigen programma vervaardigd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail en Google Maps.

Bedenk wel: Met enige uitzonderingen, is het alleen mogelijk webapplicaties via de ingebouwde webbrowser Google Chrome te runnen op de Chromebook. De software staat in \’the cloud\’, terwijl de opslag van data plaats vindt op de interne solid state drive – en uiteraard ook op internet. Wie een Chromebook aanschaft, ontvangt 100 GB aan opslag bij Google- vergelijkbaar met de dienst van Dropbox. In de online opslag kan men gegevens bewaren en deze delen met vrienden.

Naast Google\’s programma\’s, stijgt ook het aantal beschikbare webgebaseerde programma\’s van andere leveranciers. Je hebt ruime keuze uit de applicaties in Google\’s Web Store. Traditionele toepassingen van de desktop kennen bijna allemaal vandaag de dag een online versie. Grafische bewerkingen kunnen bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een tegenhanger van Photoshop. Muziek luisteren kan via Spotify. Op een Chromebook is zo bijna alle programmatuur online die ook op een normale computer beschikbaar is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee men offline kan werken als dat nodig is. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van Microsoft Office Online, zodat je ook de bekende Word, Excel en PowerPoint kan gebruiken.

Chromebooks vergelijken – waar op beoordelen?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet veel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de diverse fabrikanten. Welke heeft de voorkeur? Je zult moeten kiezen uit diverse opties. Er is een aantal factoren die de keuze in belangrijke mate bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm en uiterlijk, opslag en aansluitingen en accuduur. De prijs weegt zonder meer mee in de keuze voor een Chromebook. Enige prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, en maximale interne geheugen. Factoren die bepalend zijn voor het uiterlijk van de laptop, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel de hoeveelheid vast van online opslag (Google Drive) en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen. Geluid en warmteontwikkeling kunnen ook bepalend zijn voor een keuze.

Chromebook voordelen

Ook de laptop voor jou? De Chromebook wordt wel de notebook voor iedereen bestempeld. Maar waaromeen Chromebook kopen? De geinteresseerde is op zoek naar een laptop waar hij lange tijd gebruik van kan maken. Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel goedkoper dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze makkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel eenvoudig; veel is intuitief duidelijk. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de populariteit van deze goedkope laptop zal de komende periode ook in Europa verder toenemen. Staat hij ook al op uw wensenlijst?

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *